joi, 22 martie 2012

Agricultura sustinuta de comunitate! Bravo!

O initiativa foarte tare a unor tineri care ajuta mici producatori agricoli romani sa creeze o relatie de lunga durata cu consumatorii!
Cum functioneaza? Consumatorii de la oras formeaza grupuri care sustin un mic agricultor, care, la randul lui, le furnizeaza un cos saptamanal cu legume proaspete! Consumatorii pot sa viziteze ferma ori de cate ori doresc si sa-si culeaga si cultive propriile legume. Riscul se imparte intre producator si consumator, platindu-se in avans un abonament, iar daca o cultura este pierduta, consumatorul suporta si el aceasta pierdere. Dar, nu-i nimic, intotdeauna se vor face alte culturi in loc :)

Se creeaza astfel o relatie frumoasa. Oamenii stiu de unde vine mancarea si cum este ea cultivata (cu metode traditionale, adica organic), au o varietate de legume proaspete in fiecare saptamana si se reacordeaza la fluxul naturii, consumand fructele si legumele care sunt in sezon.

Iar producatorul are asigurata distributia de produse, eliminandu-se astfel pierderile si orele de stat in piata, riscurile si teama ca nu va reusi sa-si valorifice produsele. Nenea din film, reuseste sa sustina 36 de familii din gradina cultivata de o singura familie!

Eu vad acest mod de lucru ca fiind viitorul agriculturii si al unei vieti sanatoasa, atat pentru noi cat si pentru planeta pe care traim!

Asta este modul in care vom lucra si noi. Anul asta ne vom rezuma la un grup mic de familii, iar de la anul cine stie, poate ne extindem :P

In plus, imi doresc mult sa popularizez acest mod de lucru in satele din jur. Taranii nu sunt informati despre toate aceste moduri posibile de a-si valorifica produsele si sunt astfel fortati sa recurga la monoculturi, raman cu produsele nevandute si pana la urma renunta de tot la agricultura. Dar situatia nu va ramane asa. Au nevoie doar de un mic ajutor, de putina incurajare si de cateva idei. Si eu abia astept sa fac asta pentru ei! Si slava Domnului, suntem tot mai multi cei care vedem solutii si vedem oportunitati si posibilitati sa le punem in practica. We can change the world! WE have the power! :)

Iata si filmul cu povestea! Uitati-va, e foarte frumos facut :)

O sa incep sa pun la punct cosul de produse pentru anul asta, sa caut un grup de familii si sa trecem la treaba. O sa va tin la curent cum merge :)
O zi magica si verde va doresc!

3 comentarii:

  1. Excelenta initiativa, chiar ai inceput anul in foarte mare verva:) Asa ma bucur cand vad proiecte din astea care se gandesc si la informarea si implicarea comunitatii, e minunat!
    Si eu am facut cu niste prieteni un ASAT in Franta (in rolul de oraseni:) si pot spune ca acum avem o mini comunitate de membri ce primesc cosul saptamanal, mergem de cateva ori pe an sa dam o mana de ajutor la ferma (sau sa facem picnic), ne cunoastem intre noi, ce mai, e foarte fain!
    In ce priveste distributia, cel mai bine ar fi sa aveti un loc fix in care sa duceti saptamanal legumele (noi am primit un spatiu de la primarie), asa e mai comod pt toata lumea.
    Mult spor, energie si recolte bogate va doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Rebeca pentru urari :)
    Daca tot ai pomenit de proiectul vostru, spune-mi si mie te rog, pretul este fix pentru toate saptamanile sau variaza in functie de sezon?

    Mult succes si tie in toate directiile! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi initial aveam 2 tipuri de cosuri - unul mic, pt 1-2 persoane si unul mare, la pret dublu (calculat pt o familie cu 1-2 copii). Apoi am trecut la cosul unic si la un pret unic (media intre cele doua) pe tot anul, tinand cont ca iarna e mai mic (vreo 3 kg) si plictisitor (cartofii sa traiasca :)) ) si vara e foarte bogat (cam 6 kg). Lumea pare mai multumita asa dar deja suntem la al treilea an deci ne cunoastem, stim agricultorul etc deci nimeni nu il banuieste ca ne trage teapa iarna cand dam aceeasi suma dar primim mai putine legume:)
    Pt inceput totusi cred ca e indicat un pret pe sezon pana se cunoaste lumea, se obisnuieste cu continutul cosului etc.

    RăspundețiȘtergere